De meerwaarde van een animatie

Uitleganimaties zijn populair en worden alleen maar populairder. Dat blijkt ook uit de verschillende benamingen: (uitleg)animatie, explanimation, uitlegvideo of explainer video. Laat ik het voor het gemak op uitleganimatie houden. Het is immers een animatie waarin iets wordt uitgelegd… In maximaal 90 seconden wordt een complexe kwestie op een simpele, maar duidelijke manier uitgelegd. Waarom heeft dit zoveel meer waarde dan iets uitleggen in een film?

Een uitleganimatie is een korte video waarin complexe ideeën, diensten, producten of processen op een heldere manier worden uitgelegd. Van een app tot een maatschappelijk probleem, bijna alles is op een aantrekkelijke en duidelijke wijze uit te leggen met uitleganimaties. Het verschil met een film is dat er geen dag gepland hoeft te worden om te filmen en dus niet afhankelijk is van weeromstandigheden, acteurs en/of andere ongeregeldheden. Een animatie is slechts afhankelijk van goede zin en de juiste energie.

Animatie is beeldtaal

Een animatie is te vergelijken met beeldtaal, metaforen gebruiken om de communicatie te bevorderen. In het dagelijks leven doen we het al vaker dan we denken. We gebruiken onze handen en voeten, gezichtsuitdrukkingen en metaforen om iets duidelijk te maken. Dit is exact wat een uitleganimatie ook doet, alleen dan digitaal. Als in een animatie de voice-over het heeft over ‘een groeiend bedrijf’ kan in een animatie letterlijk een bedrijf dat groeit worden geanimeerd. Voor de kijker is het duidelijk en het versterkt de voice-over.

Boekhouders… boring

Laat ik als voorbeeld een boekhouder nemen die een online omgeving heeft voor zijn klanten. In die online omgeving kunnen klanten inloggen en vervolgens de facturen en bonnen aanleveren en bekijken, de omzetbelasting inzien en live de bedrijfsresultaten volgen.
De boekhouder kan dit natuurlijk zelf uitleggen voor de camera, of er kan een beeldscherm gefilmd worden waarop het fantastische stuk software getoond wordt. Maar dit zelfde stukje software kan ook uitgelegd worden in een animatie. De voice-over legt alle functies haarfijn uit, op beeld wordt alles op een duidelijk en leuke manier getoond en op de achtergrond klinkt een lekker muziekje. Zeg nou zelf! Dat is toch veel leuker om naar te kijken?

Een animatie heeft dus een meerwaarde als het gaat om het uitleggen van complexe materie. Vaak gaat het om diensten en de werking software of apps. De frisse en speelse manier waarop dit in een animatie gepresenteerd wordt, zorgt ervoor dat het de aandacht van de juiste doelgroep krijgt.