Mijn expertise ligt op het gebied van films en animaties maken, maar de ontwikkelingen op gebied van het online gebruik van video dwingt mij om me ook te verdiepen hoe een videoproductie optimaal ingezet kan worden op de verschillende social media platformen, ook wel videomarketing genoemd. In deze blog een klein stukje waar onder andere aan gedacht moet worden bij het maken van video’s voor uw Facebook (en in mindere mate uw Instagram) kanaal.

Elk bedrijf kan eigenlijk niet meer zonder social media. Ik zie dan ook vaak dat bedrijven een of meerdere social media kanalen hebben. Het ene bedrijf is zeer actief op deze kanalen terwijl een ander eigenlijk geen idee heeft wat hij er op moet zetten. De grotere bedrijven huren hier een marketingbureau voor in of hebben zelfs een eigen marketingafdeling die dit wel even regelt. De kleinere ondernemers moeten – naast hun drukke ondernemersleven – ook nog ‘even’ zelf hun social media bijhouden.

Het valt ook niet mee om altijd maar leuke en relevante posts te plaatsen. En dan nog maar te zwijgen over goed scorende berichten op social media. Wat, wanneer en hoe levert een post veel likes en interactie op? Dit wordt mede bepaald door de algoritmes van de social media platforms. Facebook heeft nieuwe updates in hun algoritme op het gebied van video’s aangekondigd. Zij hebben aangekondigd dat ze meer gaan kijken naar originaliteit, de duur van de video en loyaliteit. Met andere woorden originele video’s waar kijkers langer naar kijken én waarvoor de kijkers vaker terugkeren naar het social media kanaal zullen hoger scoren en vaker worden getoond in de tijdlijn.

Loyaliteit van je volgers

Zijn jouw volgers loyaal? Komen ze vaak terug op je kanaal en liken, reageren en/of delen ze jouw posts? Facebook zal dit meenemen in hun algoritme. Hoe vaker je volgers terug komen, hoe meer jouw berichten worden getoond in de tijdlijn. Voor een video betekent dit dat de inhoud interessant moet zijn. De video moet de kijker boeien en er voor zorgen dat uw volgers de volgende video ook willen bekijken. Met Lionatwork maak ik al jaren portretfilms waarin de hoofdpersoon gepassioneerd vertelt over zijn passie. Het verhaal wordt versterkt door mooie, leuke of droevige gebeurtenissen. Iets wat de kijker boeit!

Hoe orgineel is de video?

Doordat er zoveel gebruikers zijn op Facebook, is er ook ontzettend veel content. Veel van deze content komt op hetzelfde neer en kan niet allemaal getoond worden op de tijdlijn. Dit zou immers betekenen dat je drie uur aan het scrollen bent om alles te bekijken. Facebook gaat nu kijken naar de originaliteit van de content. Een bedrijfsfilm met dezelfde opbouw als vele andere bedrijfsfilms: shot van de buitenkant van het pand, shot in het bedrijfspand, een praatje van de directeur, nog wat shots van het pand, einde zal snel weer naar de achtergrond verdwijnen op Facebook. Zorg voor originele inhoud en Facebook zal de video vaker tonen in de tijdlijn van uw volgers.

De ideale lengte

De lengte van de film is een lastige kwestie. Hier zijn de meningen over verdeeld. Enerzijds zijn korte video,s, die gemakkelijk tussendoor te ‘snacken’ zijn, goed geschikt op social media, zodat je volgers niet minutenlang naar hun telefoon hoeven te staren voor jouw film. Anderzijds zijn langere video’s beter omdat Facebook heeft aangegeven dat video’s die minstens een minuut bekeken worden hoger zullen scoren en dus meer op de tijdlijn van je volgers zal verschijnen. Dit zal betekenen dat video’s dus interessant genoeg moeten zijn om uw kijkers minstens een minuut vast te houden.

Bovenstaande is slechts een klein deel van videomarketing, maar geeft wel een inkijkje in hoe de platforms – in dit geval Facebook – bezig is met het online video gebruik. Als je een video wilt laten maken is het dus belangrijk dat er nagedacht wordt waar en hoe jouw video ingezet wordt.