DronevideoHeader

Het gebruik van drones is de laatste jaren sterk toegenomen in Nederland. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens een drone voorbij zien of horen vliegen. Dat kan goed, want drones zijn er in allerlei soorten en maten. Een speelgoeddrone gaat al voor €50 over de toonbank. Daarmee is het dus mogelijk dat jong en oud een drone de lucht in kan sturen.

Nieuwe regels

Door de toename van dit vliegende ‘speelgoed’ is er sinds 2021 nieuwe regelgeving ingetreden. Waar voor 2021 elk land zijn eigen regels en wetgeving had op het gebied van drones, geldt er nu in alle EU landen dezelfde regels. De belangrijkste verandering is dat dronepiloten in het bezit moeten zijn van een vliegbewijs en vaak ook nog een vaardigheidsbewijs.

Een uitzondering hierop geldt voor drones de minder dan 250 gram wegen en geen camera bevatten.
Door de verandering in regelgeving is het minder eenvoudig om even ‘voor de leuk’ te vliegen en moet er dus voor de aanschaf een weloverwogen keuze gemaakt worden.


Drones worden steeds geavanceerder

De professionele dronepiloten en de prosumers (de serieuze recreanten zeg maar…) zullen sowieso in het bezit moeten zijn van een vliegbewijs en vaardigheidsbewijs. Ik ben zelf in het bezit van een A1, A2 en A3 bewijs en ben daarmee bevoegd om boven bebouwing en (groepen) mensen te vliegen. Hoewel de drones van steeds meer technische snufjes worden voorzien, die onder andere het vliegen veiliger maken, is het als dronepiloot nog steeds noodzaak om verstandig en veilig te vliegen.

Drones worden steeds geavanceerder en meeste drones zijn tegenwoordig uitgerust met sensoren. Deze sensoren kunnen objecten detecteren en hierop reageren. Zo kan de drone waar ik mee vlieg, de nieuwe DJI Mavic 3 360 graden om zich heen kijken en objecten detecteren, zelfstandig afremmen of zelfs de objecten ontwijken. Naast deze veiligheidstechnieken bevat de Mavic 3 twee camera’s waarmee tot 28 keer ingezoomd kan worden. De ‘hoofdcamera’ kan met een resolutie filmen tot 5.1K, dat wil zeggen 5120 bij 2700 pixels. In vergelijking: FullHD is 1920 bij 1080 pixels. 

Mavic 3, zeer hoogwaardige kwaliteit

Met deze grote resolutie kan elk detail haarscherp in beeld worden gebracht. Door de geringe omvang van de drone, de drone heeft afmetingen van ongeveer 35 bij 28 centimeter en weegt slecht 895 gram, kan hij eenvoudig op lastig te bereiken plekken komen. In combinatie met de hoogwaardige beeldkwaliteit is deze drone dus zeer geschikt om bouwprojecten, woningen(makelaarsvideo’s), evenementen(aftermovie’s) en bedrijfsvideo’s te filmen.

Een compilatie van verschillende dronebeelden.

Meer weten over het gebruik van drones bij dronevideo’s? Neem gerust contact op via info@lionatwork.nl